Waar komen we vandaan, waar gaan we heen

Zoals u al op onze homepage heeft kunnen lezen is de geschiedenis van Canto Rinato onlosmakelijk verbonden met de dirigent Anton Kropivšek. Hij werd in 1958 geboren in Geleen-Lindenheuvel uit Sloveense ouders. Na zijn studie aan het Conservatorium te Maastricht waar hij schoolmuziek B studeerde wijdde hij zich naast het onderwijs aan middelbare scholieren, volledig aan de koormuziek en begeleidde hij diverse koren naar een hoog tot een top niveau. Hij ontving diverse onderscheidingen voor zijn inzet voor de koormuziek. In 2014 ontving hij in Roermond op 14 september De Limburgse Koorprijs van het VNK Limburg, een onderscheiding die aan hem uitgereikt werd voor zijn verdienstelijke inzet voor de koorwereld en het bijzondere niveau dat hij hierin wist te bereiken. Hij ontwikkelde hiervoor zelfs een methodiek "De menselijke stem, ons mooiste instrument". In 2016 werd hij door onze Koning Willem Alexander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Anton Kropivšek is een allrounder in de koormuziek. Hij dirigeert, componeert, arrangeert en jureert, gaf inleidingen bij uitvoeringen van het Limburgs Symfonie Orkest en verzorgde cursussen muziek beluisteren. Hij is dirigent van Gemengd koor Crescendo Doenrade, Mannenkoor Oranje Schinveld, zangkoor St. Joseph in Bocholtz en dirigent van mannenensemble DARILO.

In 2009 richtte Anton Kropivšek het Vocaal Ensemble Canto Rinato op, een voortzetting van de voorheen succesvolle Anthony Singers (1996-2006). Met Canto Rinato richtte Anton Kropivšek zich op bijzondere religieuze en profane koorwerken, van de Middeleeuwen tot in de huidige Pop-muziek, die hij samen met zijn ensemble tot in het kleinste detail uitgewerkt en weet uit te voeren.

Het vocaal ensemble Canto Rinato heeft dus nog een jonge historie. Desondanks heeft het ensemble inmiddels een bijzondere plaats in de koorwereld weten te veroveren. De keuze van de muziek is onderscheidend en exclusief. De partituren worden met zorg voor detail gezongen en voor de luisteraar is het een bijzondere ervaring dit ensemble muzikaal te ontmoeten. De close harmony klanken, de stilte tussen de gezongen noten, de muziek achter de noten, de perfectie van de uitvoeringen, zij zorgen ervoor dat Canto Rinato inmiddels het hart van vele liefhebbers heeft weten te bereiken. Daarvan getuigen vele optredens in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Slovenië en in 2019-2020 de titel "Limburgs Beste Koor"

 

 

Agenda

Geen evenementen

10 april requiem van faure


© Canto Rinato 2022